čtvrtek 14. srpna 2014

Studentské půjčky Plzeň

Plzeň je město mnoha tváří. Pro většinu lidí je Plzeň především městem piva, městem strojírenství a v poslední době samozřejmě také městem skvělého fotbalu a vlastně i hokeje. Město Plzeň má však ještě jednu velice významnou tvář, protože je to samozřejmě také město studentů. Studenti jsou pro každé město velkým přínosem, město oživují, zvyšují jeho prestiž i ekonomcký potenciál jsou určitou zárukou, že mladí lidé ve měste budou zůstávat nebo do něj dokonce přicházet a trvale se v něm usazovat. Studenti jsou prostě pro městský život velkým přínosem.

V Plzni žije a samozřejmě studuje velké množství studentů a tito studenti potřebují pro své studium finanční prostředky. Většinou jim v tom pomáhají rodiče, ale není tomu tak vždy a studenti si tak velmi často musí někde peníze půjčit. Právě proto v Plzni fungují studentské úvěry. Pokud Vás toto téma hlouběji zajímá, mnohem více informací najdete na webu, který je na tento druh půjček přímo zaměřen.

Studování je velmi vyčerpávající, a to nejen psychicky a fyzicky, ale také finančně. Studenti často platí za nájem, jídlo, učebnice, dojíždění, za notebook, školné nebo dojíždění do školy a zpět. Ne každý rodič může své dítě finančně podpořit, a i když studenti o prázdninách chodí na brigády, často to nepokryje náklady, které student má.
Kdy zřídit studentskou půjčku

Pokud se tedy rozhodnete, že se pokusíte absolvovat vysokou školy, musí se počítat s finančními náklady, které nejsou zrovna malé (nejvyšší náklady tvoří školné, vybavení, náklady na bydlení a jiné). Někteří studenti mají tu výhodu, že mají movité rodiče, ostatní musí řešit problém financování vzdělání, a to tak že si zřídí studentskou půjčku.

Co je to studentská půjčka


Je to půjčka, která je na bázi spotřebitelských úvěrů, jež bávají zvýhodněny nízkými úroky a lze je také odložit, tedy jejich splácení na dobu, až bude mít absolvent ukončení vzdělání či dosáhne jisté hranice pravidelného měsíčního příjmu.
Jak si zřídit studentskou půjčku

Je to rychlá a přehledná půjčka, která má zvýhodněný úrok. Výše půjčky je řádově několika tisíc korun. Místo toho, aby student předložil doklad o příjmu, tak předloží potvrzení o studiu.

 Kdo o ni může žádat


Tento druh úvěru lze poskytnou studentům středních, vyšších i vysokých škol, ale i studentům denního postgraduálního studia.  Můžete se obrátit jak na bankovní, tak na nebankovní finanční instituce, někdy v budoucnu se počítá také s možností půjčky od státu.

Tři typy studentské půjčky


Jsou tři základní typy.

1. Všechny banky nabízejí studentskou půjčku, která má zvýhodněný úrok, jejž nemusí student využít pro studia. Maximální věk studenta, který o půjčku žádá, je 26 až třicet let.

2. Jsou ale i účelové studentské půjčky, u kterých se musí prokázat, že peníze byly využity na studijní účely.

3. Třetí z nich je kontokorent, který slouží jako běžný bankovní účet a můžete zde jít i do mínusu, a to ve výši od pěti do dvaceti tisíc korun, ale tento dluh musí student do určité doby vyrovnat, jinak dostane vysoké penále. Úrokové sazby studentských půjček jsou asi od devíti procent, co se kontokorentních úvěrů týká od dvanácti do osmnácti procent. Počítá se s tím, že prvních třicet až čtyřicet pět dnů se úroky nezapočítávají. Kontokorent je nutno zaplatit do nejzazší časové hranice jednoho roku.

Porovnání studentské půjčky doma a v zahraničí


Systém studentských půjček je všude ve světě využíván již dlouhé roky. V naší republice banky berou studenty jako rizikovou klientelu, která má horší platební schopnost, a tak se toto riziko snaží snižovat několikerými způsoby. Jednak požadují u studentských půjček ručitele nebo spoludlužníka. To je osoba, která má pravidelný měsíční příjem. Taky je nutno dokladovat výdaje. Peníze pak bývají posílány na účet školy – pokud se týká platby školného nebo jiných vysokých nákladů – či na bankovní účet třetí osoby.


Riziko studentské půjčky


I když nebyl systém v České republice donedávna hodně známý, studenti si na něj rychle zvykli, někdy až příliš rychle, a tak si půjčují peníze, s nimiž špatně hospodaří a pak se dostávají do problémů. Na drouh stranu je někdy dobré, že se mladý člověk potká s problémy spojenými s půjčkami již v mladém věku, kdy si většinou ještě nemůže půjčit nějakou vysokou částku a poučí se pak na celý život, že je velmi důležité půjčky platit a hlavně si nikdy nepůjčovat na hlouposti.

Žádné komentáře:

Okomentovat